În Republica Moldova sunt peste 14 mii de copii rămași fără ocrotire părintească. Ce planuri are Ministerul Muncii pentru ei

Recent, în cadrul unui interviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat Moldpresa, Ruxanda Glavan, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei  a declarat că pentru copiii rămaşi temporar fără ocrotire părintească a fost pus în dezbatere un nou proiect de lege. 

Astfel, proiectul de lege privind prestaţiile sociale pentru copii prevede acordarea dreptului la indemnizaţia lunară pentru întreţinerea copilului, aflat sub tutelă/curatelă, precum şi la indemnizaţiile pentru continuarea studiilor în instituţiile de învăţământ secundar profesional, mediu de specialitate şi superior, atât copiilor rămaşi fără ocrotire părintească, dar şi celor rămaşi temporar fără ocrotire părintească.

„Prin această măsură, ne propunem să racordăm grupul de beneficiari la prevederile Legii nr. 140 din 14 iunie 2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi. Conform datelor structurilor teritoriale de asistenţă socială, în anul 2014 în ţară erau înregistraţi 1140 copii, cu statut de rămaşi temporar fără ocrotire părintească, numărul total al copiilor rămaşi fără corotire părintească fiind de 14 477. În rezultatul aprobării acestui proiect de lege, toţi copiii rămaşi temporar fără ocrotire părintească, care la momentul actual nu beneficiază de niciun suport din partea statului, vor beneficia de o indemnizaţie lunară, din momentul separării de părinţi”, a declarat Glavan.  

Totodată, ministrul Muncii a specificat că prioritar pentru următorii ani rămîn a fi politicile de susținere a familiilor cu copii. Printre acestea se numără acordarea indemnizațiilor unice la naștere în valoare de 5500 de lei, reglementarea statului bonelor, pentru a le oferi acestora mai multe garanţii sociale și asigurarea egalității șanselor la locul de muncă.

„O altă măsură pe care intenţionăm să o implementăm este instituirea unor „creşe pentru copiii de la un an şi şase luni”. În urma unor studii realizate de minister, aproximativ 15% dintre mamele care au copii cu vîrsta de pînă la trei ani, şi-au reluat activitatea, în condiţii de muncă parţială. Astfel, prin noua reglementare pe care o vom promova în perioada următoare, dorim să creăm condiţii mai bune atît pentru mamele care vor să reintre în cîmpul muncii, cît şi pentru pruncii lor. De asemenea, protejarea şi asigurarea femeilor şi a venitului acestora în perioada maternităţii, precum şi în perioada de îngrijire şi creştere a copilului, prin divizarea egală a responsabilităţilor de îngrijire între mamă şi tată, reprezintă măsuri pentru asigurarea egalităţii la locul de muncă. Concediul de maternitate şi cel paternal sînt instrumente de asigurare a egalităţii de şanse la locul de muncă. Astfel statul recunoaşte necesitatea implicării ambilor părinţi în exercitarea responsabilităţilor şi a obligaţiilor familial”, a conchis Glavan.