600 de ONG-uri din regiune înfiinţează ChildPact cu sediul la Bucureşti

ChildPact, Coaliţia Regională pentru Protecţia Copilului, a anunţat astăzi înfiinţarea legală în conformitate cu legislaţia română în vigoare. ChildPact va reprezenta peste 600 de ONG-uri reunite în 10 coaliţii naţionale din 10 ţări din Balcanii de Vest, Europa de Est şi Caucazul de Sud.

O dată cu înfiinţarea legală, coaliţia ChildPact va fi autorizată să îşi reprezinte membrii în dialogul cu decidenţi publici regionali şi internaţionali, pentru crearea de parteneriate şi pentru accesarea de fonduri. România a fost aleasă ca ţară-gazdă a ChildPact inclusiv datorită experienţei sale recunoscute la nivel internaţional în acest domeniu, experienţă care se doreşte a fi împărtăşită prin politica română de cooperare pentru dezvoltare internaţională.

Evenimentul de semnare a documentelor de înfiinţare a ChildPact a avut loc în cadrul conferinţei anuale a Eurochild, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 26-28 Noiembrie 2014. Membrii fondatori ai ChildPact sunt: Raimonda Bozo, Preşedintele Coaliţiei BKTF din Albania, Mira Antonyan, Preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Protecţia Copilului din Armenia, George Bogdanov, Directorul Executiv al Reţelei Naţionale pentru Copii din Bulgaria, Mariana Ianachevici, Preşedintele Coaliţiei APSCF din Moldova si Ionuţ Jugureanu, Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copilul din România.

Liderii ChildPact doresc să mulţumească World Vision Internaţional pentru sprijinul oferit de-a lungul a celor trei ani de existenţă informală a coaliţiei, încă de la crearea ChildPact ca iniţiativă regională în cadrul Forumului ONG la Marea Neagră în anul 2011, când şapte dintre actualii lideri ai ChildPact au decis crearea unei uniuni de ONG-uri în acest domeniu. Obiectivele ChildPact sunt: (1) Monitorizarea şi influenţarea politicilor privitoare la protecţia copilului; (2) Intărirea capacităţii membrilor; (3) Cooperare regională la nivel inter-guvernamental şi la nivelul societăţii civile; (4) Conştientizarea publică a problematicilor privitoare la drepturile şi protecţia copilului.

O dată cu înfiinţarea legală, ChildPact împreună cu membrii săi au iniţiat demersurile pentru pilotarea unui instrument de monitorizare a reformelor din domeniul protecţiei copilului: Indexul pentru Protecţia Copilului. Acesta va fi lansat în anul 2015 şi va măsura progresele în domeniul protecţiei copilului în fiecare dintre ţările ChildPact în conformitate cu Convenţia Drepturilor Copilului a Naţiunilor Unite. ChildPact a demarat colectarea datelor necesare în: Bulgaria, Moldova, România, Serbia şi Georgia. Construirea şi pilotarea indexului este posibilă datorită sprijinului World Vision Internaţional şi a Ministerului de Afaceri Externe (prin Unitatea pentru Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare si în parteneriat cu PNUD – Biroul Regional pentru Europa şi CIS.).

Mirela Oprea, Secretarul General al ChildPact şi Senior Liaison Manager la World Vision Internaţional, a reliefat importanţa acestei iniţiative regionale: „Eliminarea violenţei împotriva copiilor este un obiectiv pentru care luptă un numar foarte mare de ONG-uri şi instituţii guvernamentale şi inter-guvernamentale. Dar din păcate suntem înca foarte departe de îndeplinirea acestui obiectiv. Noi credem că eliminarea violenţei împotriva copiilor este un obiectiv realist doar dacă vom putea construi coaliţii puternice care să îşi coordoneze mai bine eforturile, care să îşi asume riscuri atunci când e necesar şi care să fie dispuse să împărtăşească informaţii despre ce funcţionează şi despre ce nu mai funcţionează în domeniu. Coaliţiile de ONG-uri sunt un factor vital pentru reformarea sistemelor nefuncţionale, însă din păcate ele nu sunt încă suficient valorizate. ChildPact îşi propune să schimbe această stare de fapt şi să contribuie la intărirea coaliţiior de ONG-uri din regiunea noastră.”

Mira Antonyan, Preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Protecţia Copilului din Armenia, a subliniat contribuţia ChildPact pentru dezvoltarea membrilor săi chiar şi înainte de înfiinţarea oficială: „Pentru Armenia, ChildPact a fost un mare dar. Cu ajutorul ChildPact reţeaua noastră a învăţat de la cei care au mai multă experienţă în protecţia copilului şi astfel am devenit şi noi mai puternici. Am învăţat enorm de mult şi acum ne aflăm la un cu totul alt nivel în ceea ce priveşte capacitatea coaliţiei noastre de a influenţa politicile publice în Armenia. ChildPact este o idee atât de bună încât nu înţeleg de ce nu am creat aşa o coaliţie mai devreme, încă din anii 90.”

Ionuţ Jugureanu, Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, a vorbit despre necesitatea cooperării regionale în acest domeniu: „Există multe modele de succes în regiune, dar din păcate acestea nu sunt împărtăşite. În regiunea noastră există tensiuni între ţări iar schimbul de informaţii nu este suficient prioritizat. ChildPact îşi propune să creeze un mecanism de cooperare regională pentru ca societatea civilă şi guvernele să vină la masă comună, să îşi impărtăşească experienţele din domeniu şi să înveţe unii de la alţii. Încă din perioada existenţei sale ca reţea informală, ChildPact s-a adresat Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagra – singura organizaţie inter-guvernamentală bazată pe un tratat din regiune – în vederea creării unui grup de lucru în domeniul protecţiei copilului.”

George Bogdanov, Directorul Executiv al Reţelei Natţonale pentru Copii din Bulgaria, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea şi la dezvoltarea ChildPact: „Mulţumiri speciale către World Vision Internaţional al cărui rol şi investiţie au fost extrem de importante în unirea noastră şi în crearea ChildPact. Sperăm ca World Vision să continue să sprijine ChildPact şi sperăm de asemenea ca alte organizaţii de nivel international şi regional să se alăture World Vision în acest demers. Ministerul Afacerilor Externe din România a fost primul donator al ChildPact, prin World Vision România şi FONPC, într-un moment în care ChildPact era numai o iniţiativă informală. Încrederea pe care ne-au acordat-o încă din etapa existenţei informale este deosebit de încurajatoare pentru noi şi ne onorează.”

Mariana Ianachevici, Preşedintele Coaliţiei APSCF Moldova, a vorbit despre motivele pentru care ChildPact este înregistrată în România: „Faptul că România găzduieşte ChildPact nu este o surpriză. În urmă cu 20 de ani, România era indicată ca fiind una din ţările cu cele mai grave probleme de protecţia copilului. Deşi reformele din România trebuie continuate, adevărul este că România a reuşit să îşi reformeze sistemul de protecţie a copilului, iar asta ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru celelalte ţări din regiune. Moldova, de exemplu, este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult din modelul românesc.”

Raimonda Bozo, Preşedintele BKTF Albania, a vorbit despre ce este ChildPact acum şi ce ar putea să fie în viitor: „ChildPact reprezintă 600 de ONG-uri care lucrează cu mai mult de 500.000 de copii. La început, ChildPact a fost creată ca o coaliţie din „regiunea extinsă a Mării Negre” dar apoi am decis să înlăturam această referinţă geografică pentru că alte reţele care nu făceau parte din zona Mării Negre au început să dorească să se alăture ChildPact. Credem că ChildPact va continua să crească şi să dezvolte cooperarea între ţările care încă se luptă cu trecutul socialist în sistemele lor de protecţie a copilului.”

Mai multe informaţii despre ChildPact: http://www.childpact.org/about-us/about-2/

Despre membrii fondatori ai ChildPact: http://www.childpact.org/about-us/steering-committee/

Poziţia noastră asupra importantţei coaliţiilor în domeniul protectiei copilului : http://www.childpact.org/2014/03/26/why-networks-encourage-innovation-and-why-donors-should-invest-in-them/

Informaţii despre Indexul pentru Protecţia Copilului: http://www.childpact.org/gravity-landing/childpact-child-protection-index/ Aici regăsiţi o scurtă animaţie explicativă: http://www.childpact.org/2014/05/08/creating-a-child-protection-index/.

Scrisoarea ChildPact către OCEM: http://www.childpact.org/wp-content/uploads/2013/12/Open-Letter_ChildPact-to-BSEC_Why-Create-a-WG-for-Children_05.12.2013.pdf

Poziţia noastră privind importanţa cooperării regionale: http://www.childpact.org/2013/07/01/regional-cooperation-in-the-wider-black-sea-area-why-successful-child-protection-demands-a-regional-response/

ChildPact pe Facebook – http://www.facebook.com/ChildPact

CONTACT
Mirela Oprea, Secretar General al ChildPact, mirela_oprea@wvi.org, tel: 0731 444 636.