”Drepturi egale = Oportunități egale. Educație pentru toți”

COMUNICAT DE PRESĂ

Pentru prima dată în Republica Moldova, la data de 7 mai 2014, în Grădina Publică Ștefan cel Mare, circa 200 de elevi, inclusiv elevi cu Cerințe Educaționale Speciale, profesori, oficiali de la Ministerul Educației, reprezentanți ai societății civile, voluntari, susținători și promotori ai drepturilor copiilor s-au reunit în cadrul evenimentului public ”Drepturi egale = Oportunități egale. Educație pentru toți” pentru a-și împărtăși informații și opiniile cu privire la educația incluzivă.

Evenimentul a fost organizat de APSCF, CCF Moldova, Centrul „Speranța’’ și Ministerul Educației.

Elevii participanți au avut posibilitatea:

– Să asculte mesajele privind educația incluzivă în Moldova transmise de reprezentanți ai Ministerului Educației și organizațiilor neguvernamentale participante.

– Să învețe din experiența personală în incluziune a unei eleve cu dizabilități din cadrul Liceului Teoretic „Pro Succes” din capitală.

– Să își expună opiniile cu privire la „ce pot face ei și alții ca școala lor să devină incluzivă”, „cum sunt profesorii într-o școală incluzivă” și „cum arată o școală incluzivă”. Răspunsurile copiilor urmează a fi incorporate în comunicări și rapoarte și prezentate instituțiilor relevante.

– Să se implice într-un program de jocuri distractive și de sensibilizare cu privire la egalitatea în drepturi a tuturor copiilor și să primească premii, baloane și înghețată.

Mesajul adresat elevilor de Lucia Gavriliță, directorul Centrului „Speranța” a fost orientat spre îndemnarea elevilor de a avea o atitudine de egalitate și cooperare cu toți elevii din școală, inclusiv copiii cu cerințe educaționale speciale: „Pe durata acestei săptămâni, milioane de elevi din întreaga lume discută despre educație și dizabilitate, într-un efort de a atrage atenția opiniei publice asupra faptului că, la fel ca toți ceilalți copii, și copiii cu dizabilități au dreptul la o educație de calitate. Dreptul la educație trebuie să devină o realitate pentru fiecare copil din lume. Fiecare copil are dreptul la o educație de calitate, iar dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră în accesul la educaţie. Ne exprimăm speranța că veți accepta să fiți alături de noi și veți promova o atitudine de egalitate și nediscriminare față de copiii cu dizabilități și în rândul altor colegi, astfel încât, împreună să construim o societate incluzivă”.

În același timp, participanții în cadrul evenimentului au fost informați despre șirul de activități ce urmează a fi organizate ulterior: ”Societatea civilă are un rol esenţial de a contribui la elaborarea politicilor în domeniu, dar şi în procesul de monitorizare a implementării acestora. Timp de 1 an, reprezentanți ai peste 45 de ONG-uri locale vor fi instruite în domeniul elaborării de politici, bugete publice, monitorizare şi advocacy. Vom realiza o analiză a implementării programului de Educaţie Incluzivă în primii 3 ani (2011-2020), vom organiza o campanie de sensibilizare şi vom promova dialogul naţional, regional şi chiar global cu colegi din alte ţări, unde se desfăşoară acţiuni similare”, a conchis Liliana Rotaru, director CCF Moldova.

Evenimentul public „Drepturi egale, Oportunități egale. Educație pentru toți„ este una din activitățile organizate în cadrul Săptămânii Globale pentru Acțiune care se desfășoară simultan în aproximativ 100 de țări în perioada 04-10 mai. La noi în țară va dura până pe 24 mai 2014, cu un șir de activităţi. Scopul acțiunii este de a sensibiliza și informa societatea cu privire la dreptul copiilor cu dizabilități la educație într-un mediu incluziv, prin desfășurarea campaniei ”Drepturi egale = Oportunități egale. Educație pentru toți”. Săptămâna Globală pentru Acțiune se desfășoară ca parte a proiectului „Dinamizarea Procesului de Educație Incluzivă în Republica Moldova”, implementat în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 de către APSCF, cu suportul Campaniei Globale pentru Educație și „Săptămâna Globală de Acțiune în Moldova”, implementat de Centrul „Speranța” cu suportul financiar al Fundației pentru Copii Pestalozzi.

Persoane de contact:
Tatiana Codreanu Tatiana Cernomoriț
Coordonator Comunicare și Fundraising Coordonator Programe
CCF Moldova Centrul „Speranța”
Tel. 069519729 Tel. 076775500