Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație

Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (GAWE) este un eveniment care se organizează simultan în fiecare an în 100 de țări din toată lumea, și își propune sensibilizarea cetățenilor, autorităților, donatorilor și altor actori implicați în protecția socială în privința subiectului educației.

2019

În 2019, Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (GAWE) a fost organizată în perioada 24 aprilie – 1 mai și a avut ca temă „Dreptul la o educație publică gratuită, incluzivă, echitabilă și de calitate – o realitate”. Sub sloganul „My education, my rigths”, Global Campaign for Education împreună cu organizațiile societății civil implicate în #GAWE2019 au lansat o petiție care cere guvernelor să facă din educația publică gratuită și de calitate o realitate. În Moldova, APSCF a promovat #GAWE2019 printr-o campanie online promovând ODD4 – educația de calitate și petiția lansată de GCE.

2018

Între 23-27 aprilie, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) a organizat Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație, având ca scop responsabilizarea guvernului și a societății civile pentru îndeplinirea Obiectivului 4 de Dezvoltare Durabilă „Educație de Calitate”. Tema acțiunilor #GAWE din 2018 a subliniat importanța finanțării domeniului educației, încurajarea implicării și participării civice și apelul către autorități de a-și ține promisiunile privind implementarea Agendei 2030 și îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate.

În săptămâna dedicată #GAWE2018, echipa APSCF a organizat următoarele acțiuni:

2017

În perioada 8-12 mai, APSCF a desfășurat Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație printr-o campanie online pentru familiarizarea publicului privind specificul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu accent pe detalierea și diseminarea informației despre Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate. În timpul acestei săptămâni, au fost promovate mesaje privind dreptul tuturor copiilor la educație de calitate, dreptul tuturor copiilor de a merge la grădiniță și dreptul cadrelor didactice pentru formare continuă pentru asigurarea unui mediu incluziv în școli și grădinițe pentru toți copiii.

În cadrul #GAWE, APSCF a organizat pe 10 mai evenimentul de lansare a studiului sociologic Implementarea educației incluzive în Republica Moldova, la care au participat reprezentanții CRAP, SAP, membrii APSCF, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media. Cercetarea analizează impactul implementării educației incluzive în țara noastră și impactul pe care implicarea ONG-urilor l-a avut în implementarea educației incluzive în cele 60 de școlile pilot –

2014

Prima ediție a Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație a fost desfășurată în anul 2014, scopul acțiunii fiind sensibilizarea și informarea societății cu privire la dreptul copiilor cu dizabilități la educație într-un mediu incluziv, prin desfășurarea campaniei  „Drepturi egale – Oportunități egale. Educație pentru toți”.